piątek, 17 grudnia 2010

Masa cukrowa, zwana również lukrem plastycznym.

No tak, skoro rozpoczęłam tematyką tortową i pojawiła się masa cukrowa, to wypadałoby napisać o niej coś więcej, zwłaszcza że do każdego kolejnego tortu będę używała tej czarodziejskiej masy :-) Eksperymentowałam już z różnymi przepisami ale ten od Dorotaxx sprawdza się najlepiej!




 




MASA CUKROWA

Składniki:
ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy w proszku
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki Planty
olejek migdałowy

Wykonanie:
Zalewam żelatynę zimną wodą i odstawiam na ok 5 minut. W międzyczasie przygotowuję wrzątek, nad którym (czyli nad parą) rozpuszczam żelatynę intensywnie mieszając. Jest gotowa gdy się całkowicie rozpuści. Następnie wsypuję glukozę w dalszym ciągu mieszając. Dolewam cały olejek migdałowy i dodaję Plantę. W przypadku gdy nie potrzebujemy śnieżnobiałej masy cukrowej można użyć zwykłej margaryny np. Palmy. Z doświadczenia wiem, że jednak na Plancie masa jest lepsza.
Teraz następuje moment, w którym łączę część płynną masy z częścią sypką, czyli cukrem pudrem. Połowę cukru pudru wysypuję na czysty blat, w środku robię dziurkę i wlewam część płynną. Wyrabiam aż masa będzie plastyczna. W miarę wyrabiania dosypuję cukier puder, do momentu w którym żelatyna już więcej nie wchłonie.Jeśli masa jest zbyt klejąca należy dodać cukru, jeśli będzie zbyt sucha wystarczy dodać Planty.

Gotową masę cukrową można wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną lub cukrem pudrem. Osobiście wolę na cukrze :-) Można też posmarować blat i wałek cienką warstwą planty.

Rozwałkowaną masę zwijam na wałek lub układam na przedramieniu i przenoszę na tort. Następnie trzeba dopasować rękami i obkroić nadmiar z boków.




Aby nasz tort był śliczny wcale nie musimy go pokrywać w całości masą cukrową. Wystarczy rozwałkować na blacie placek cukrowy i wykrawać z niego różne wzory i kształty. Resztę pozostawiam Waszej wyobraźni, dajcie się ponieść ... :-)


Na koniec kilka cennych rad:

* masa cukrowa bardzo szybko wysycha, dobrze jest mieć w zasięgu ręki mikrofalówkę. Wkładamy do niej na kilka sekund masę, która po takim zabiegu staje się bardziej plastyczna

* masę cukrową  możemy barwić na różne kolory. Używamy do tego barwników spożywczych, najlepiej w proszku, dostępnych np. na tortownia.pl. Masę zabarwi na delikatny brąz również kakao, a różowy można osiągnąć galaretką wiśniową

* niestety do tortów z masą cukrową nie można używać mas z bitej śmietany, gdyż śmietana rozpuszcza masę cukrową

* nie kładziemy na masę niektórych świeżych owoców, np. kiwi i ananasa

* ozdoby przyklejamy za pomocą masy maślanej, lukru (cukier + woda) lub specjalnego kleju spożywczego.

* masę można również malować. Do tego używamy zwykłego pędzelka oraz barwników spożywczych w płynie w paście lub tych w proszku, rozpuszczonych w alkoholu.

* resztę masy, której nie wykorzystamy, wkładamy do woreczka foliowego, szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki. Przed ponownym użyciem wkładamy do mikrofalówki i dokładnie wyrabiamy.





1 komentarz:

  1. Nie możemy wyjść z zachwytu patrząc na wykonaną przez Panią pracę. Masa cukrowa jest nierozerwalnym elementem tortów weselnych, ale Pani propozycje sprawiają, iż chce się ją wykorzystać na każdą możliwą okoliczność.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :-)