Placki z cukinii, które godnie zastępują placki ziemniaczane, to genialna baza do dań różnych, różnistych. W tym roku na działce u mamy obrodziła cukinia (zresztą jak co roku, a coraz mniej się sieje) więc placków ci u nas dostatek :-) W ten weekend jadłam z bigosem! W poprzedni z gulaszem z kurczaka. Placki są oczywiście dietetyczne, bez tłuszczowe i pyszne!
Składniki:
- cukinia
- otręby owsiane
- jajka
- cebula
- pieprz i sól
Placki z cukinii robi się zupełnie tak samo jak ziemniaczane.
Cukinie należy obrać (jak są młode to można użyć ze skórką), wydrążyć gniazda z pestkami i zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Startą cukinie można delikatnie posolić i odstawić na chwil kilka aby puściła sok. W międzyczasie kroję cebulę i smażę, bez tluszczu, na patelni - żeby zmiękła.
Cukinię trzeba odsączyć z nadmiaru wody, dodać usmażoną cebulkę, jajka, pieprz i wymieszać. Tym razem eksperymentalnie dodałam kilka łyżek otrębów owsianych.
Z gotowego ciasta ...
... formować na patelni okrągłe placuszki i smażyć bez tłuszczu.
Smacznego!
ja sobie tu chyba zamiast cebuli dodam plaster sera zółtego ;p
OdpowiedzUsuńSwietna sprawa takie placuszki! Dostalam akurat swieza dostawe cukini wiec niebawem sie pobawie;)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka!:*
Ja zamiast otrębów dodaje płatki owsiane (nawet do ziemniaczanych ze 2 łyżki). Są wtedy bardziej chrupiące. Smażę jednak na tłuszczu, a to nie za dobre:( Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper! Będę musiała wyprówać również wersję z płatkami! :-)
Usuń