Weronika najbardziej ze wszystkich ciasteczek zawsze lubiała roladki. Mama na Święta robi takie czekoladowo - kokosowe, na masełku bez pieczenia. Ja postanowiłam w tym roku wypróbować takie pieczone, z nutellą, mocno czekoladowe ...
Przepraszam za jakość zdjęć, niestety tylko z telefonu.
Surowe:
Po upieczeniu:
Składniki:
* 175 g miękkiego masła
* 70 g cukru pudru
* kilka kropli aromatu waniliowego
* 230 g mąki
* 1 łyżka kakao
* 2 porządne łyżki Nutelli
Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodać cukier puder i dalej miksować. Dodać aromat waniliowy, mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części: do jednej dodać kakao i Nutellę, do drugiej w razie gdyby była mocno kleista, dodać trochę mąki.
Dwa kawałki ciasta rozwałkować na dwa równe prostokąty - u mnie ok. 20 x 30 cm. Wałkować najlepiej na papierze do pieczenia i przez papier. Ja wycięłam sobie dwa prostokąty i na tym wałkowałam ciasto, które jest dość "ciężkie" w obróbce. Następnie połyżyć jasny prostokąt na ciemny i zawinąć roladkę. Zawinąć w folię aluminiową.
Ciasto jest bardzo miękkie, dlatego też ostrożnie należy przenieść roladkę do lodówki i porządnie schłodzić.
Jak rolada będzie twarda, to pokroić na 4-5 mm plasterki, ułożyć na blaszce w odstępach i piec ok 12-14 minut w temperaturze 160 stopni C. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać chwilkę ze ściąganiem z blaszki, ponieważ są bardzo miękkie.
Przepis od Dorotus
Śliczne te roladki :) Skuszę się na nie, już dopisuję do listy świątecznych wypieków :) Wspaniałych Świąt :)
OdpowiedzUsuńzrobiłaś mi smaka strasznego Kasik!
OdpowiedzUsuńmoże i ja zrobię,bo przepis jest w miarę prosty i szybki tylko czy to nie jest za słodkie?mulące?i czy można zamiast aromatu waniliowego dać rumowy?
gjenia
Gjenia, nie jest słodkie - jak się boisz to daj mniej cukru ;-) i wierz mi nie jest mulące - są pycha rozpływające się. Tylko trzeba użyć dobrego masła.
OdpowiedzUsuńAromat daj jaki chcesz, jaki lubisz.
Przy wałkowaniu i rolowaniu trochę się nagimnastykowałam, ale da się zrobić ;-)
Świetnie się prezentuje ta roladka:))
OdpowiedzUsuńPiekłam je jakiś czas temu. Moje łasuchy zjadły je w jeden wieczór...
OdpowiedzUsuńWypadałoby podać źródło przepisu ;)
OdpowiedzUsuńhttp://mojewypieki.blox.pl/2008/12/Spiralki-czekoladowo-waniliowe.html
Musimy przyznać,że ten przepis bardzo nas zaciekawił. Jesteśmy przekonani, że tego typu ciasteczka powaliłyby gości weselnych. Jest to idealne słodkie danie, zaraz obok muffinów.
OdpowiedzUsuń