Pierwsza myśl dzisiejszego ranka, gdy w uszach brzmiał upierdliwy budzik mojego męża to ... zaraz zamorduje ten telefon ... a druga zaraz po niej to PIEROGI :-) Pierogi ze szpinakiem i sosem czosnkowym. Tak więc po raz kolejny wspólnie z Wercią okupowałyśmy kuchnię - ona tworząc farbami dzieło na miarę 7 latki a ja lepiąc pierogi! Chwilę później siedzieliśmy przy śniadaniu patrząc jak nasza siedmiolatka pochłania pierogi ze szpinakiem i sosem czosnkowym i zastanawiając się jak często w dzisiejszych czasach wyrazy: "siedmiolatek, szpinak i czosnek" występują razem ;-)
Najprostsze na świecie ciasto na pierogi to:
100 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g maki pszennej pełnoziarnistej
i jogurt naturalne - ile ? tyle ile wchłonie mąka.
... do tego jeszcze sól i już!
Farsz szpinakowy
Ja używam szpinaku mrożonego w brykietach. Roztapiam brykiety na gazie, do całkowitego odparowania wody. Rozgnieciony czosnek rozcieram z solą i do szpinaku. Farsz gotowy :-)
Teraz tylko wystarczy rozwałkować ciasto, wykroić kółeczka, nałożyć farsz, zakleić i pierogi gotowe.
Kasik? A ze skwarkami i cebulka nie bylyby lepsiejsze?:-p A tak na serio to szacun wielki, ja tak nie potrafie slicznie zakleic i jeszcze do tego wzorek na brzegu trzasnac:-)Jestem neptyk pierogowy!!!
OdpowiedzUsuńKachna - dla mnie pierogi ze szpinakiem to tylko z sosem czosnkowym :-) ... za to ruskie mmmmm, bez skwarków się nie obejdzie :-D
OdpowiedzUsuńTak patrzę i patrzę... po mojej pierwszej próbie z pierogami z mąki pp z serem miałam niesmak, ale jak tak patrzę na te Twoje pierożki Kasiku, jak mówisz, że takie pyszne, to... a może by tak se je zrobić...? Może moje tysz będą pyszne...? :D
OdpowiedzUsuńEwiku dla mnie najlepszym wyznacznikiem jest moja W. i małż ;-) niby zrobiłam dla siebie i z małym hakiem. Po haku ani śladu, a ze swojej porcji też musiałam oddać :P
OdpowiedzUsuńCzytalam o nich na forum, ale ze az tak smakowicie wygladaja to sobie nie wyobrazalam! Orkiszowa juz na liscie i pewnie w weekend bede lepic:)
OdpowiedzUsuń