Muffinki czekoladowe - ja serwuję na niedzielne śniadania ze szklanką mleka oraz zabieram ze sobą w podróż na szkolenia jako MMowe śniadanie :-)
Tym razem eksperymentowałam i robiłam w środku z niespodzianką morelową ...
Składniki suche:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
1/2 szklanki fruktozy lub 10 tabletek slodzika (można oczywiście mniej)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek kakao
Składniki mokre:
2/3 szklanki mleka
300 ml kefiru lub maślanki
kilka kropli aromatu rumowego
Morele suszone
Do składników mokrych dodajemy tylko 2/3 ilości mleka. Mokre składniki wlewamy do suchych i energicznie mieszamy. Nie musi być dokładnie, mogą zostać grudki. Gdyby było za suche to należy dolać resztę mleka. Wypełnić foremkę silikonową do połowy, włożyć morelkę i nakryć warstwą ciasta. Tak wypełnione foremki, koniecznie silikonowe, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 18-20 minut.
Przygotowując część ciasta bez kakao możemy zrobić Muffinki dwukolorowe :)
Mniam mniam chyba muszę je zrobić na weekend
OdpowiedzUsuńW ostatnich latach muffiny zastępują ciasteczka i cukierki na weselach. Nie dość, że ładnie wyglądają to w dodatku są przepyszne. Dodatkowo można je udekorować według własnego uznania. Znakomita alternatywa.
OdpowiedzUsuń