Na diecie wg M. Montignac'a chlebek jemy tylko do posiłków węglowodanowych, więc tęsknota za kanapką z szynką i serem jest bardzo uzasadniona :) Niedawno na forum jednak pojawiło się cudo tłuszczowe godne uwagi! Chlebek z siemienia lnianego, zaskakująca propozycja!
Składniki suche:
200 g mielonego siemienia
100 g całego siemienia
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
... ja dodałam 2 łyżki czosnku w proszku
można dodać kminek, paprykę czerwoną w proszku, smażoną cebulkę, itp.
Składniki mokre:
6 jajek
200 ml kwaśnej śmietany
50 ml oliwy z oliwek ... dla tych, którzy nie lubią daje rady zwykły olej rzepakowy
Składniki suche mieszamy dokładnie. Jajka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, dodajemy śmietanę i oliwę dalej ubijając. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55 - 60 minut w temperaturze 160 - 170 stopni.
Chlebek jemy z sałatą zieloną, serem żółtym, szyneczką i pomidorem ... czy tam jak kto woli :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :-)