niedziela, 9 października 2011

Muffinki cytrynowe z borówkami

Muffinki, Muffinki, Muffinki ach Muffinki :-) ... a te cytrynowe mmmm i do tego dietetyczne ;) w pełni zgodne z MM!



Składniki mokre:
2 białka
1 szklanka maślanki
sok z ctryny
otarta skórka z cytryny

Składniki suche:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki fruktozy lub 10 tabletek słodzika

1 szklanka borówek


W osobnych naczyniach należy przygotować składniki suche i mokre, białka wcześniej lekko ubić. Do suchych składników wlać mokre i szybko niezbyt dokładnie wymieszać. Dodać borówki i wymieszać raz jeszcze. Jeżeli ciasto nie będzie super ekstra dokładnie wymieszane to się wcale nic nie stanie :-)

Nakładamy do silikonowych foremek i pieczemy 18 - 20 minutek w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni. Nie można piec za długo bo Muffinki wyjdą suche i twarde.

Ważne - Muffinek tych nie pieczemy w papierkach ponieważ po upieczeniu nie wyjdą nam z tych papierków :P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :-)