Gołąbki to smak mojego dzieciństwa. Przypomina mi się gonitwa na placu zabaw i mama wołająca z balkonu "ooooooobiad".
W tej wersji spokojnie można zjeść jako posiłek węglowy z dużą ilością białka ;-)
Składniki:
3 torebki ryżu basmanti
1 kg piersi z kurczaka
duża kapusta pekińska
2 cebule
3 - 4 białka jajek
szklanka wody
Pierś z kurczaka lekko obgotować w osolonej wodzie i zmielić. Ryż wrzucić do osolonej wody i obgotować 2-3 minuty. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni na łyżeczce oleju. Zmieszać ze sobą mięso, ryż, cebulę i białka. Doprawić solą i pieprzem, dolać wody i dokładnie wymieszać.
Do kapusty trzeba przygotować odpowiedni garnek z wrzątkiem i wkładać do niego kapustę pekińską, żeby sparzyć, zwiotczyć liście.
Mięsko nakładamy na liście i zwijamy gołąbki. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku, w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 - 30 minut.
Podawać należy z sosem pomidorowym, zabielonym jogurtem.
a czy może być zwykła młoda kapusta lub włoska bo pekinka nie bardzo mi lezy???
OdpowiedzUsuńJasne, że może być :-) Z młodą będą boooooskie !!! :-))
UsuńKurcze ale sobie zrobiłam smaka! Po pracy lecę po kapustę młodą ! :-))
A jak zrobić ten sos pomidorowy ?
OdpowiedzUsuń