środa, 19 października 2011

Biała Pavlova ... czyli najlepsza Beza

Pyszna, puszysta wewnątrz, chrupiąca na zewnątrz. Nikt jej się nie oprze!  Obecna na każdej imprezie firmowej, w różnych wersjach - znak firmowy koleżanki C.! Oto jej wersja podstawowa, którą zrobiłam mężowi na rocznicę - pomimo mojego nieokiełznanego piekarnika, w końcu się udała !!!



Składniki:
6 białek
300g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
300 ml śmietany kremówki
owoce sezonowe

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier, mąkę ziemniaczaną i ocet.

Na dużą blachę położyć papierem do pieczenia i wyłożyć na środek ubite białka w formie okręgu. Wstawić do nagrzanego do 120 - 150 stopni piekarnika i piec ok. 1,5 godziny. 

Upieczoną, ostudzoną bezę kładziemy na paterze dnem do góry i delikatnie odrywamy papier. Na bezę wykładamy ubitą śmietanę a na nią owoce.

Na mojej bezie tym razem złote kiwi i borówki amerykańskie. Genialne są maliny, truskawki i borówki leśne oraz amerykańskie :-)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :-)