środa, 9 maja 2012

Muffinki, babeczki ja wszystkie was ....

Jak co roku małż mój miał urodziny =)
I jak co roku piekłam mu do pracy coś słodkiego dla 30 osób! Tym razem było ciasto Cappuccino, Kora dębu i moje ukochane bomby kaloryczne - Muffinki mega-ekstra czekoladowe z bitą śmietaną! 







Przepis jest bardzo prosty i szybki.

Składniki suche:
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki kakao
- łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli


Składniki mokre:
- 1/2szklanki jogurtu lub maślanki
- 1/4 szklanki oleju
- duże jajeczko
- łyżeczka olejku waniliowego

dodatkowo:
- pół szklanki gorącej kawy
(dzięki temu składnikowi mogę wziąść udział w akcji - Kawa, i co dalej ? :-) )



Jak to bywa z Muffinkami, potrzebujemy dwa naczynia: jedno na składniki mokre, drugie na składniki suche. Suche dokładnie ze sobą mieszamy, a mokre miksujemy krótko na niskich obrotach, do połączenia się składników. Do mokrych dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko razem, krótko. Do gotowej masy wlewamy powoli kawę i mieszamy - ja drewnianą łyżką ;-)

Tak przygotowane ciasto wlewam do silikonowych foremek na Muffinki i piekę w 180 stopniach przez ok. 30 minut - do suchego patyczka. Czasem wrzucam do ciasta kostkę białej lub gorzkiej czekolady :-)

Muffinki już same w sobie, puszyste i wilgotne są wspaniałe. Jednak często bywa tak, że maznę je bitą śmietaną albo jakimś kremem, aby też pięknie, kolorowo wyglądały.





Niebo-w-gębie !



Zostałam zaproszona do akcji, więc dlaczego by nie skorzystać ? ;-)
Dziękuję i dołączam się!


6 komentarzy:

  1. Ale pyszności.zapraszam do akcji -Kawa i co dalej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kradne jedna muffinke do popoludniowej kawencji - ta z "kororowa" posypka;) Mmmm...bossska...:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kachna weź też dla Leosia i frytki :-)

      Usuń
  3. Podziwiamy Pani ogromną pasję do pieczenia. Kolorowe i smaczne muffinki, stały się ostatnio bardzo modne również na weselach, jako upominek dla gości. Z pewnością Pani babeczki zachwycą oko każdego amatora słodkości.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :-)