Tym razem zrobiłam coś innego. Na urodziny męża chciałam rodzinę czymś zaskoczyć. Od jakiegoś czasu fascynowały mnie torty, których warstwy były pionowe a nie poziome ... tak więc podjęłam kolejne wyzwanie.
Powstał taki oto słodki - czekoladowy torcik:
Interesuje Cię przepis ? Napisz a zamieszczę :-)
Edit:
JaKama wg życzenia, przepis na torcik ;-) ... no i zdjęcie środka!
Masa Śmietankowa a'la Kasik
1 budyń śmietankowy
biała czekolada
olejek śmietankowy
olejek śmietankowy
1 masło
1 cukier waniliowy
cukier
0,5 l mleka
Z 0,5 l mleka odlewam pół szklanki, wsypuję budyń, cukier waniliowy, 6 łyżek cukru i pół buteleczki olejku śmietankowego. Trzeba dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Pozostałe mleko wstawiam na gaz, łamię do niego białą czekoladę i czekam aż sie zagotuje, mieszając. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę z budyniem i dokładnie mieszam aż do ponownego zagotowania. Daję budyniowi troszkę pobulkać i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Gdy budyń jest już naprawdę zimny (najlepiej na drugi dzień) to ucieram mikserem masło, jak gotowe to zmniejszam prędkość i dodaję po łyżce budyniu.
Biszkopt czekoladowy
8 jajek
1 szklanka cukru
1 i 1/3 szklanka mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu (ja używam zawsze winego)
cukier waniliowy
3 łyżki kakao
3 łyżki kakao
Z białek ubić pianę na sztywno, następnie nie przerywając ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. W osobnym naczyniu do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet - uwaga będzie rosło - i szybko mieszać. Dodać do ubitych białek i potraktować dokładnie mikserem. Do osobnego naczynia przesiać mąkę i kakao - wymieszać. Wsypać do jajek i mieszać delikatnie łyżką drewnianą w jedną stronę.
Organizujemy sobie trzy formy (rozmiar zależy od tego jak duży tort chcemy mieć): okrągłą (27 cm) i 2 x prostokątną (40 x 24 cm). Wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Wylewamy na okrągłą blaszkę masę biszkoptową, wys. ok 1 cm. Resztę wylewamy równo na blachy prostokątne. Pieczemy w temp. 160 - 180 stopni do suchego patyczka.
Po ostygnięciu nasączamy ponczem, alkoholem - jak kto lubi. Ja zwykle używam rumu.
Organizujemy sobie trzy formy (rozmiar zależy od tego jak duży tort chcemy mieć): okrągłą (27 cm) i 2 x prostokątną (40 x 24 cm). Wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Wylewamy na okrągłą blaszkę masę biszkoptową, wys. ok 1 cm. Resztę wylewamy równo na blachy prostokątne. Pieczemy w temp. 160 - 180 stopni do suchego patyczka.
Po ostygnięciu nasączamy ponczem, alkoholem - jak kto lubi. Ja zwykle używam rumu.
Potrzebujemy jeszcze:
rurki waflowe (najlepiej puste w środku, wtedy tort będzie mniej słodki)
czekolada mleczna
konfitura wiśniowa
draże czekoladowe i waniliowe
Okrągły biszkopt układamy na paterce ewentualnie dużym talerzu i smarujemy konfiturą wiśniową. Prostokątne biszkopty kroimy wzdłuż na 3 równe pasy i smarujemy masą. Pierwszy rolujemy w ślimaka i układamy na środku naszej okrągłej podstawy. Następne pasy biszkopt + masa układamy dookoła ślimaka, tak aby na zewnątrz zawsze był biszkopt.
Po wypełnieniu całego spodu smarujemy cały tort resztą masy. Bok obkładamy rurkami waflowymi (można ułożyć jak ja - różnej wysokości, a można równo, równiusieńko). Wierzch tortu polać polewą czekoladową przygotowaną z czekolady mlecznej i udekorować drażami.
Tort należy dobrze schłodzić przed podaniem :)
Smacznego!
Piękny! Cudowny! Chcę przepis :) Pewnie przepyszny!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście super pomysł z tymi warstwami, wygląda to bardzo zjawiskowo! Warto się zainspirować. Ja bardzo lubię tort czekoladowy i na wszystkie rodzinne uroczystości go piekę. Jeśli chodzi o biszkopt czekoladowy to wychodzi wspaniały od kiedy z stosuję wskazówki z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ Wszyscy są pod wrażeniem, że tak pięknie mi wyrasta i jest przepysznie czekoladowy. Polecam!
OdpowiedzUsuń