"Ponieważ bardzo lubię eksperymentować z chlebem, a potrzebowałam jakiś szybki przepis, powstał poniższy chlebuś żytnio-orkiszowy ... oczywiście razowy i oczywiście zgodny z Metodą Montignac :-)"
SKŁADNIKI na 2 chleby:
1 kg maki (50% żytnia 2000, 50% orkiszowa pełnoziarnista)
3/4 szklanki płatków owsianych;
3/4 szklanki otrąb pszennych;
dodatki: słonecznik przesmażony na patelni
1 kg maki (50% żytnia 2000, 50% orkiszowa pełnoziarnista)
3/4 szklanki płatków owsianych;
3/4 szklanki otrąb pszennych;
dodatki: słonecznik przesmażony na patelni
2 lyzeczki soli;
1 litr mleka
250 g zakwasu
Mąkę żytnią (0,5kg) wymieszać z zakwasem i 0,5 l mleka. Pozostawić przykryte w misce do wyrośnięcia, 8 - 12 h.
Gdy mamy już wyrośnięty zaczyn to dodajemy do niego resztę składników i mieszamy. Wkładamy do wyłozonej papierem blaszki i zostawiamy do wyrośnięcia. Ja wkładam albo do lekko nagrzanego piekarnika albo do foliowej dużej reklamówki.
Do środka wkładam również naczynie z parującym wrzątkiem. Rośnie ok. 4-6 godzin. Czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia.
Piec w temp. 180 - 200 stopni ok. 70 - 80 minut - zależy od piekarnika, trzeba obserwować.
Oczywiście jako dodatki można stosować różne ziarenka.
1 litr mleka
250 g zakwasu
Mąkę żytnią (0,5kg) wymieszać z zakwasem i 0,5 l mleka. Pozostawić przykryte w misce do wyrośnięcia, 8 - 12 h.
Gdy mamy już wyrośnięty zaczyn to dodajemy do niego resztę składników i mieszamy. Wkładamy do wyłozonej papierem blaszki i zostawiamy do wyrośnięcia. Ja wkładam albo do lekko nagrzanego piekarnika albo do foliowej dużej reklamówki.
Do środka wkładam również naczynie z parującym wrzątkiem. Rośnie ok. 4-6 godzin. Czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia.
Piec w temp. 180 - 200 stopni ok. 70 - 80 minut - zależy od piekarnika, trzeba obserwować.
Oczywiście jako dodatki można stosować różne ziarenka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :-)