Jak Zupa Koperkowa to koniecznie z ryżem! To smak mojego dzieciństwa :-) Szybka, smaczna, idealna na wiosnę, po zimowym poście jarzynkowym!
Szybka, bo zrobienie jej zajmuje tylko kilka minut. Warunkiem koniecznym jest posiadanie niedzielnego rosołku :-) Nigdy nie używam żadnych kostek!
Smaczna, bo jak zupa koperkowa może być niesmaczna ? =)
Idealna, bo smak wiosennego, świeżo krojonego koperku wyostrza mi wszystkie zmysły ;-)
- 2 pęczki koperku
- 2 woreczki ryżu
- łyżka masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki mleka
- śmietana
Na patelni rozpuszczam masełko i wrzucam ryż, lekko podsmażając. Następnie wrzucam go do rosołu i gotuję do odpowiedniej miękkości. Do mleka wbijam 2 żółtka, roztrzepuję razem i wlewam do zupy jak ryż jest już miękki. Po zagotowaniu wyłączam i wlewam śmietanę, ogrzaną wcześniej zupą*.
Świeży koperek kroję drobniutko i wrzucam do gotowej zupy, nigdy nie gotuję. Można podawać z posiekanym mięskiem z kurczaka, na którym gotował się rosół.
*nie należy do zupy dodawać śmietany prosto z lodówki bo się zwarzy. Ja chwilę wczesniej wyciagam i zostawiam w kuchni, w temperaturze pokojowej. Natomiast przed dodaniem do zupy wlewam do miski i dolewam do niej powoli gorącą zupę, cały czas mieszając trzepaczką. Tak ogrzaną śmietanę wlewam dopiero do całego garnka.
Już mi pachnie!
OdpowiedzUsuńJa koperku do gara nie wrzucam tylko bezpośrednio na talerzyk :)
Buźka!
Kamuś czyli jesz ze świeżym tak jak ja :-)
UsuńMy taki garnek mamy na jedno rozdanie ;-)
Zrobiłam!
UsuńPyszna!
Nareszcie ktoś mi wyjaśnił tajemnicę zabielania zupy! :D
OdpowiedzUsuńBędę próbować...
ooo, to fajnie :-)
UsuńTrzymam kciuki!
Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu
OdpowiedzUsuńkulinarnego MasterChef w tvn
W linku informacja o programie:
http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html
Pozdrawiamy,
Redakcja,
MasterChef
masterchef@tvn.pl
hahaha - ale by było, Kasik w tvn =)
UsuńFajnie by było!!!!
OdpowiedzUsuńCiekawe kto będzie w komisji w PL? Pani Magda?
Kasiku! Przemyśl to! :D
Az mi tutaj zapachnialo ta zupka!:)
OdpowiedzUsuńKasik w TVN? To by byla jazda! Ja jestem za!;)
Zbyt kaloryczna jak dla mnie, ja nie uzywam zadnego rosolu, mleka, smietany, jajek, jedynie odrobine oleju do smazenia i jest rownie pyszna.
OdpowiedzUsuń