środa, 6 czerwca 2012

Zupa koperkowa z ryżem!

Jak Zupa Koperkowa to koniecznie z ryżem! To smak mojego dzieciństwa :-) Szybka, smaczna, idealna na wiosnę, po zimowym poście jarzynkowym!



Szybka, bo zrobienie jej zajmuje tylko kilka minut. Warunkiem koniecznym jest posiadanie niedzielnego rosołku :-) Nigdy nie używam żadnych kostek!
Smaczna, bo jak zupa koperkowa może być niesmaczna ? =)
Idealna, bo smak wiosennego, świeżo krojonego koperku wyostrza mi wszystkie zmysły ;-)

Potrzebujemy:

- 2 l rosołu (idealny z własnej kurki)
- 2 pęczki koperku
- 2 woreczki ryżu
- łyżka masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki mleka
- śmietana


Na patelni rozpuszczam masełko i wrzucam ryż, lekko podsmażając. Następnie wrzucam go do rosołu i gotuję do odpowiedniej miękkości. Do mleka wbijam 2 żółtka, roztrzepuję razem i wlewam do zupy jak ryż jest już miękki. Po zagotowaniu wyłączam i wlewam śmietanę, ogrzaną wcześniej zupą*.




Świeży koperek kroję drobniutko i wrzucam do gotowej zupy, nigdy nie gotuję. Można podawać z posiekanym mięskiem z kurczaka, na którym gotował się rosół.




*nie należy do zupy dodawać śmietany prosto z lodówki bo się zwarzy. Ja chwilę wczesniej wyciagam i zostawiam w kuchni, w temperaturze pokojowej. Natomiast przed dodaniem do zupy wlewam do miski i dolewam do niej powoli  gorącą zupę, cały czas mieszając trzepaczką. Tak ogrzaną śmietanę wlewam dopiero do całego garnka.




10 komentarzy:

  1. Już mi pachnie!
    Ja koperku do gara nie wrzucam tylko bezpośrednio na talerzyk :)
    Buźka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamuś czyli jesz ze świeżym tak jak ja :-)
      My taki garnek mamy na jedno rozdanie ;-)

      Usuń
  2. Nareszcie ktoś mi wyjaśnił tajemnicę zabielania zupy! :D
    Będę próbować...

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu

    kulinarnego MasterChef w tvn

    W linku informacja o programie:

    http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Pozdrawiamy,

    Redakcja,
    MasterChef
    masterchef@tvn.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie by było!!!!
    Ciekawe kto będzie w komisji w PL? Pani Magda?
    Kasiku! Przemyśl to! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Az mi tutaj zapachnialo ta zupka!:)
    Kasik w TVN? To by byla jazda! Ja jestem za!;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zbyt kaloryczna jak dla mnie, ja nie uzywam zadnego rosolu, mleka, smietany, jajek, jedynie odrobine oleju do smazenia i jest rownie pyszna.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :-)