poniedziałek, 19 grudnia 2011

Waniliowe roladki z nutellą

Weronika najbardziej ze wszystkich ciasteczek zawsze lubiała roladki. Mama na Święta robi takie czekoladowo - kokosowe, na masełku bez pieczenia. Ja postanowiłam w tym roku wypróbować takie pieczone, z nutellą, mocno czekoladowe ...

Przepraszam za jakość zdjęć, niestety tylko z telefonu.

Surowe:




Po upieczeniu:



Składniki:
* 175 g miękkiego masła
* 70 g cukru pudru
* kilka kropli aromatu waniliowego
* 230 g mąki
* 1 łyżka kakao
* 2 porządne łyżki Nutelli

Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodać cukier puder i dalej miksować. Dodać aromat waniliowy, mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części: do jednej dodać kakao i Nutellę, do drugiej w razie gdyby była mocno kleista, dodać trochę mąki.

Dwa kawałki ciasta rozwałkować na dwa równe prostokąty - u mnie ok. 20 x 30 cm. Wałkować najlepiej na papierze do pieczenia i przez papier. Ja wycięłam sobie dwa prostokąty i na tym wałkowałam ciasto, które jest dość "ciężkie" w obróbce. Następnie połyżyć jasny prostokąt na ciemny i zawinąć roladkę. Zawinąć w folię aluminiową.

Ciasto jest bardzo miękkie, dlatego też ostrożnie należy przenieść roladkę do lodówki i porządnie schłodzić.

Jak rolada będzie twarda, to pokroić na 4-5 mm plasterki, ułożyć na blaszce w odstępach i piec ok 12-14 minut w temperaturze 160 stopni C. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać chwilkę ze ściąganiem z blaszki, ponieważ są bardzo miękkie.



Przepis od Dorotus

7 komentarzy:

  1. Śliczne te roladki :) Skuszę się na nie, już dopisuję do listy świątecznych wypieków :) Wspaniałych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłaś mi smaka strasznego Kasik!
    może i ja zrobię,bo przepis jest w miarę prosty i szybki tylko czy to nie jest za słodkie?mulące?i czy można zamiast aromatu waniliowego dać rumowy?
    gjenia

    OdpowiedzUsuń
  3. Gjenia, nie jest słodkie - jak się boisz to daj mniej cukru ;-) i wierz mi nie jest mulące - są pycha rozpływające się. Tylko trzeba użyć dobrego masła.
    Aromat daj jaki chcesz, jaki lubisz.

    Przy wałkowaniu i rolowaniu trochę się nagimnastykowałam, ale da się zrobić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie się prezentuje ta roladka:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam je jakiś czas temu. Moje łasuchy zjadły je w jeden wieczór...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypadałoby podać źródło przepisu ;)
    http://mojewypieki.blox.pl/2008/12/Spiralki-czekoladowo-waniliowe.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Musimy przyznać,że ten przepis bardzo nas zaciekawił. Jesteśmy przekonani, że tego typu ciasteczka powaliłyby gości weselnych. Jest to idealne słodkie danie, zaraz obok muffinów.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :-)