niedziela, 16 października 2011

Soczysty schab w porach

Schab generalnie jest suchym mięskiem i trzeba się troszkę nagimnastykować, żeby go dobrze przygotować - o! nawet mi się zrymowało :-) Wczoraj przeprowadziłam eksperyment i okazał się wielkim sukcesem! Obiecałam moim kochanym MMkom, że wstawię przepis, co niniejszym czynię...






Potrzebujemy ok. 1,20 kg - 1,50 kg schabu bez kości, w całości :)

Marynata:
1 główka czosnku,
papryka czerwona w proszku,
majeranek,
kminek mielony, 
chilli w proszku
olej

Dzień wcześniej przyrządzamy marynatę, czyli wrzucamy wszystkie przyprawy do miseczki i mieszamy, dodajemy do tego czosnek pokrojony w paseczki. Nasz kawał schabu kąpiemy w marynacie i odstawiamy do lodówki, na dzień nawet dwa.

W dniu, w którym nastąpi konsumpcja wyciągamy mięsko z lodówki, obkładamy grubo pokrojonymi plasterkami pora i wkładamy do rękawa. Na blaszkę i fruu do piekarnika na 150-160 stopni C. Pieczemy powoli przez ok 2 godziny.

Mięsko jest mięciutkie, soczyste, pikantne dzięki chilli ale jednocześnie ma bardzo interesujący posmak dzięki "porze".

7 komentarzy:

  1. dzięĸi!!!!!
    i jeszcze raz dzięĸi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasik, robiłam dziś tę pychotę :) powiedz w jakich proporcjach dawałaś przyprawy?

    OdpowiedzUsuń
  3. W standardowych proporcjach "na oko" :-))) Najwięcej jest papryki, chili wiadomo szczypta, jakaś łyżka marjanku, łyżeczka kminku i oleju aby starczyło do wymalowania całego mięska.

    OdpowiedzUsuń
  4. no właśnie, kiedy i ile soli?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :-)