środa, 19 października 2011

Gołąbki z pekińskiej

Gołąbki to smak mojego dzieciństwa. Przypomina mi się gonitwa na placu zabaw i mama wołająca z balkonu "ooooooobiad".

W tej wersji spokojnie można zjeść jako posiłek węglowy z dużą ilością białka ;-)



Składniki:
3 torebki ryżu basmanti
1 kg piersi z kurczaka
duża kapusta pekińska
2 cebule
3 - 4  białka jajek
szklanka wody

Pierś z kurczaka lekko obgotować w osolonej wodzie i zmielić. Ryż wrzucić do osolonej wody i obgotować 2-3 minuty. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni na łyżeczce oleju. Zmieszać ze sobą mięso, ryż, cebulę i białka. Doprawić solą i pieprzem, dolać wody i dokładnie wymieszać.

Do kapusty trzeba przygotować odpowiedni garnek z wrzątkiem i wkładać do niego kapustę pekińską, żeby sparzyć, zwiotczyć liście.

Mięsko nakładamy na liście i zwijamy gołąbki. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku, w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 - 30 minut.

Podawać należy z sosem pomidorowym, zabielonym jogurtem.

3 komentarze:

  1. a czy może być zwykła młoda kapusta lub włoska bo pekinka nie bardzo mi lezy???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że może być :-) Z młodą będą boooooskie !!! :-))
      Kurcze ale sobie zrobiłam smaka! Po pracy lecę po kapustę młodą ! :-))

      Usuń
  2. A jak zrobić ten sos pomidorowy ?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :-)