poniedziałek, 10 października 2011

Chleb z siemienia lnianego by almas

Na diecie wg M. Montignac'a chlebek jemy tylko do posiłków węglowodanowych, więc tęsknota za kanapką z szynką i serem jest bardzo uzasadniona :) Niedawno na forum jednak pojawiło się cudo tłuszczowe godne uwagi! Chlebek z siemienia lnianego, zaskakująca propozycja!



Składniki suche:
200 g mielonego siemienia
100 g całego siemienia
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
... ja dodałam 2 łyżki czosnku w proszku

można dodać kminek, paprykę czerwoną w proszku, smażoną cebulkę, itp.

Składniki mokre:
6 jajek
200 ml kwaśnej śmietany 
50 ml oliwy z oliwek ... dla tych, którzy nie lubią daje rady zwykły olej rzepakowy

Składniki suche mieszamy dokładnie. Jajka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, dodajemy śmietanę i oliwę dalej ubijając. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55 - 60 minut w temperaturze 160 - 170 stopni. 

Chlebek jemy z sałatą zieloną, serem żółtym, szyneczką i pomidorem ... czy tam jak kto woli :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :-)