środa, 12 stycznia 2011

Poprostu rosół ....

"Wydawałoby się, że Rosół to taka prosta sprawa. Wrzucasz do garnka składniki, wstawiasz garnek na gaz i samo się robi. Okazuje się jednak, że ugotowanie pysznego rosołku to wyższa szkoła jazdy :-) Jako, że u mnie zawsze jest "miodzio" to zamieszczam swój przepis - zupka działa na każdego!"











Składniki na garnek 5 l:
3 udka z kurczaka
kawałek wołowinki
4 marchewki
3 pietruszki korzeń
pietruszka zielona 3 gałązki
pół seler korzeń lub jeden mały
seler nać lub seler naciowy 2 - 3 łodygi
kawałek pora
2 listki kapusty włoskiej


Wszystko dokładnie płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i wstawiamy na gaz.
Z przypraw używam tylko soli, ewentualnie jednej łyżki Kucharka.
Całość należy zagotować i zmniejszyć gaz. Rosół NIE MOŻE się mocno gotować, ma lekko "bulkać".
I tak delikatnie się gotujący Rosołek pozostawiamy w spokoju na gazie na jakieś 2, a nawet 3 godzinki. Od czasu do czasu można dolać wody, gdyby zbyt dużo się wygotowało.
Rosołek wychodzi czysty i klarowny! Podajemy z makaronem, marcheweczką pokrojoną w kosteczkę, "szczyptą" mięsa i pietruszką zieloną.
Należy pamiętać, że gdy rosół mocno się gotuje jest wtedy mętny i mleczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :-)