czwartek, 13 stycznia 2011

Pomidorowa paprykowa :-)



"Czyli co, Pomidorowa czy Paprykowa ?... W sezonie ogórkowym robię mnóstwo przetworów. Któregoś dnia powstał przecier pomidorowy z papryką, ot tak, na próbę. Okazuje się, że jest to rewelacyjny  pomysł, który powielam już od kilku lat ... i nie tylko ja ;-) Z takiego przecieru powstaje genialna zupa Pomidorowa Paprykowa!"






Super prosta, super szybka, na każdą kieszeń.


Składniki:
* przecier pomidorowo paprykowy
* koncentrat pomidorowy (ja używam Pudliszki)
* makaron durum świderki
* rosół/bulion warzywny - NIE KOSTKA!
* jogurt naturalny bez cukru


Najlepszą bazą do zupy jest delikatny rosołek. Czyli np.: 2 udka lub kilka skrzydełek, 2 marchewki, 1 pietruszka korzeń, ćwiartka selera, kawałek pora (ok.10 cm) nać pietruszki, może być też seler naciowy i liść kapusty włoskiej - gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 - 60 minut.


Jeżeli nie ma w domu przecieru pomidorowego zrobionego w sezonie ogórkowym, dobrym substytutem będzie puszka pomidorów bez skórki Pudliszki i jedna, średnia papryka czerwona. Wszystko razem blenderujemy na "papkę". Tak przygotowany przecier trzeba trochę dłużej pogotować.
Przecier łączymy z rosołem, dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, można dodać trochę chilli. Zupę gotujemy jeszcze ok 10 - 15 minut.


Podajemy z makaronem świderki, a na górę obfity kleks jogurtu naturalnego.


Wersja MM (Metoda Montignac), węglowa:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy ale wody, w której się gotował nie wylewamy. Użyjemy jej jako bazy do zupy węglowej. Do wody wlewamy przecier, ddajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotujemy 10 minut. Na talerzu już dodajemy obfity kleks jogurtu naturalnego i makaron. Koniec ...prawda, że dziecinnie proste ? :-)










2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :-)